Jesse Livermores bästa råd

Någon gång i min ungdom läste jag en bok som gjorde ett outplånligt intryck på mig. Jag minns att titeln var svår att uttala och att jag hela tiden blandade ihop författaren – ett franskt namn med apostrof som jag aldrig mindes åt vilket håll det skulle luta – med huvudpersonen, en amerikansk trader. Jag kom under åren att återvända till boken gång på gång. Boken om Jesse Livermore.

Boken är Reminiscences of a Stock Operator av Edwin Lefèvre och handlar om spekulanten Jesse Livermore som levde mellan 1877 och 1940. Boken publicerades 1923 så den är alltså 100 år gammal.

Det är framför allt några saker som gör boken unik. Jag gillar den personliga berättelsen (det är en skönlitterär biografi, skriven i första person), synen på marknaden samt de tidlösa råden som står sig bra idag. Om du bitvis bortser från språket och flera detaljer som daterar boken, som till exempel ticker tape och bucket shops så är berättelsen och råden helt gångbara idag. Råden vänder sig framför allt till traders (spekulanter), inte investerare.

Vad kan vi lära oss av en spekulant som verkade för hundra år sedan? Begrunda följande kommentar som Livermore fällde efter att ha ruinerat sig första gången:

”I did exactly the wrong thing. The cotton showed me a loss and I kept it. The wheat showed me a profit and I sold it out. Of all the speculative blunders there are few greater than trying to average a losing game. Always sell what shows you a loss and keep what shows you a profit.”

Livermore var sedan liten pojke bra på siffror. Han kunde lösa ekvationer i huvudet och hade ett fotografiskt minne. Efter att ha fått jobb som springpokje på en bucket shop blev han fascinerad av hur siffrorna uppförde sig på griffeltavlan, hur de förändrades under dagen. Han hade ingen aning om vad siffrorna visade, om det var aktiekurser eller priset på bomull. Han visste inte ens vad en aktie var. Men hans matematiska talang och goda sifferminne gjorde att han kom ihåg hur siffrorna uppförde sig inför stora förändringar på marknaden.

Livermore tyckte sig se mönster i förändringarna som han kände igen. Efter ett tag började han som en lek att gissa hur siffrorna skulle ändras, innan han fick dem från telegrafen. Han skrev ner sina iakttagelser i en liten anteckningsbok. Det blev ett sätt att fördriva dagarna med det monotona jobbet. Ganska snart märkte han att han hade mer rätt än fel i sina gissningar. Och så inleddes börshistoriens märkligaste karriär.

Här är ett axplock av råd, direkt från Reminiscences of a Stock Operator:

  • “Buy rising stocks and sell falling stocks”
  • “Do not trade every day of every year.”
  • “Trade only when the market is clearly bullish or bearish”
  • “Bulls and bears make money; pigs get slaughtered.”
  • “Continue with trades that show you a profit, end trades that show a loss”
  • “Never average losses by, for example, buying more of a stock that has fallen”
  • “Markets are never wrong – opinions often are”
  • “No trading rules will deliver a profit 100 percent of the time”
  • “As long as a stock is acting right, and the market is right, do not be in a hurry to take profits”
  • “Never buy a stock because it has had a big decline from its previous high”
  • “Wishful thinking must be banished”
  • “Big movements take time to develop”
  • “It is much easier to watch a few than many”
  • “Patterns repeat, because human nature hasn’t changed for thousand of years”
  • “The human side of every person is the greatest enemy of the average investor or speculator”
Reminiscences of a Stock Operator av Edwin Lefèvre

Under 1930-talet sjönk Livermore allt djupare ner i en av sina återkommande depressioner. Den 28 november 1940 lämnade Livermore sitt kontor på Manhattan och gick till Hotel Sherry Netherland. Han satte sig i baren och skrev i sin anteckningsbok. Efter en stund gick han till herrarnas toalett där han satte sig på en stol, tog fram en 32-kalibrig Colt-pistol och sköt sig själv i huvudet. Han dog omedelbart.

”En aktiespekulant tvingas att utkämpa många kostsamma strider med sig själv”, hade han noterat i sin anteckningsbok några år tidigare efter en misslyckad spekulation. Den sista striden mot sin depression förlorade han.”

/Jonas Bernhardsson

Boktips: 

Lämna en kommentar