Mina bästa boktips

Mina bästa boktips

Jag får ibland frågan om vilka böcker jag rekommenderar för investerare. So here you go. Det här är min lista över de 10–20 böcker som påverkat mig mest genom åren och som jag fortfarande återvänder till med jämna mellanrum. Ingen inbördes rangordning. Jag förmodar att om tio år har några böcker tillkommit, men ingen har fallit bort. Vi får se.

 

One Up On Wall Street (1989)

Peter Lynchs bok gick hem hos mig redan från första början. Jag tycker om den lätthet med vilken Lynch berättar om sin investeringsstil, humorn och känslan han förmedlar att gemene man kan slå proffsen genom att använda egen kunskap om sin vardag. En klassiker om sunt förnuft på aktiemarknaden.

Reminiscences of a Stock Operator (1923)

Få böcker har gjort så stort intryck på mig som Lefevres berättelse i första person om spekulanten Jesse Livermore för 100 år sedan. Det är egentligen häpnadsväckande lite som har hänt med spekulantens psykologi på 100 år. En av de mest citatvänliga böcker som finns. Jag skriver om Livermore i en blogg här.

A Random Walk Down Wall Street (1973)

Malkiels bok är späckad med intressant information. Den är något akademisk, men med en hel del torr humor. Huvudbudskapet är att marknaden är effektiv och att det är svårt eller omöjligt att över tid överträffa en bred aktieportfölj. Samtidigt visar Malkiel vilken fantastisk placering börsen är över tid. Bra allmänbildning och mycket nyttig läsning för alla investerare.

Market Wizards (1989)

Schwagers första bok där han intervjuar traders och berättar ingående och personligt om hur de arbetar. Boken var en stor ögonöppnare för mig, detta var tiden innan alla bloggar och poddar. Här kan man få en inblick i hur det är att vara en trader, och i vissa fall en investerare. Även New Market Wizards och Stock Market Wizards är bra.

Stocks for the Long Run (1994)

Siegels bok är en tegelsten och inget man sträckläser. Den är lite i samma anda som Malkiels bok. Jag återvänder ofta till den och använder den ibland som referensbok. Här finns omfattande statistik. Siegel berättar inte vilka aktier man ska äga, eller när man ska köpa aktier, men att man ska äga aktier.

Thinking, Fast and Slow (2011)

Behavioural finance har blivit stort idag och det var Kahneman och Tversky som lade grunden genom att utforska våra irrationella beteenden. Michael Lewis berättar i The Undoing Project historien om hur de båda israelerna träffades och började jobba ihop. Howard Marks skriver om tillämpningen för investerare i The Most Important Thing.

The Big Short (2010)

Egentligen har jag lust att rekommendera alla Michael Lewis böcker för hans förmåga att berätta om komplexa ekonomiska händelser och väva in personporträtt för att skapa dramatik och förståelse. Lewis beskriver vad som hände hösten 2008 när Lehman Brothers gick omkull och startade en djup finanskris. Lewis följer några investerare som gick mot strömmen. Väldigt inspirerande. Jag skriver om Michael Burry, en av investerarna, i en blogg här.

How To Make Money in Stocks (2004)

En bok som jag kom tidigt i kontakt med och som gjorde intryck. O´Neill skriver enkelt, lättläst och begripligt om hur han jobbar med att hitta investeringar. Det här är en bok som håller bra.

The Warren Buffett Way (2004)

Det finns många böcker om Buffett, svårt att välja bara en. Men denna är en klassiker som jag fortfarande tycker är bra. Alla seriösa värdeinvesterare måste ha minst en bok om Buffett i sitt bibliotek.

The Intelligent Investor (1949)

Jag tvekade om jag skulle ta med Grahams bok. Ja, det är en klassiker. Ja, det är den bok som har påverkat Buffett mest. Men den är också lite omständlig och bitvis tråkig. Så det är kanske inte boken man ska börja med. Egentligen kan man sammanfatta boken i minst tre insikter: skilj mellan pris och värde, säkerhetsmarginal och Mr Market. Och eftersom de tre insikterna är så briljanta och avgörande för en investerare får boken en plats på min lista. Jag skriver om boken här.

Common Stocks and Uncommon Profits (1960)

Buffett hade två läromästare som påverkade honom väldigt mycket, Benjamin Graham och Philip Fisher. Detta är Fishers bok som utvecklar mycket av Grahams tankar. Fisher var en excentriker och enastående investerare. När han var 85 år berättade han att han letade efter investeringar som han kunde behålla i minst 30 år. Jag skriver om Fisher i Investera som mästarna.

Technical Analysis of Stock Trends (1948)

Originalet till att beskriva teknisk analys. I en djungel av böcker om TA tycker jag att denna (och Prings bok Technichal Analysis Explained) är mest uttömmande. Ett fantastiskt referensverk.

Seeking Wisdom, From Darwin to Munger (2003)

En lite udda bok full av guldkorn om investeringar, filosofi, vidsom och livet.

Fler boktips hittar du här

Trevlig läsning!

/Jonas Bernhardsson

 


 

Senaste blogginläggen

30 december 2021
27 november 2021
24 oktober 2021
29 september 2021
16 april 2021
03 februari 2021
24 november 2020
24 oktober 2020
23 september 2020
17 september 2020
27 augusti 2020
24 augusti 2020
17 augusti 2020
16 augusti 2020
15 augusti 2020
14 augusti 2020

Investera som Mästarna - Ny Bok

Search